Na záhradníčení je to zaujímavé, že ani jeden rok nie je rovnaký, ako tie predchádzajúce. Vždy je to inak s teplotami, zrážkami, vetrom, jarnými mrazmi a nakoniec aj s úrodou. Navyše u veľkých starých stromov starých odrôd ovocia, kde nie je robená pravidelná prebierka plodov, pretože je to fakticky technicky aj časove nemožné, dochádza k cyklickým zmenám množstva plodov. A tak tento rok sa urodilo veľké množstvo hrušiek a my nie sme schopní sami ich efektívne spotrebovať a spracovať. Nesmiem zabudnúť, že toho roku máme len hrušiek o tri statné stromy viac, lebo sme prikúpili dom s pozemkom.
Už som spomínal, že nám pribudli tiež tri nie staré stromy čerešní-srdcoviek a aby sme dokázali zužitkovať päťdesiat kilo kvalitných a chutných čerešní, museli nám pomôcť z rodiny. A rovnako to je s hruškami. Hniličky, ktoré sme nestíhali zjesť, ostali jednoducho na zemi, z ostatných stromov sme obrali zrelé plody a skončili u svokrovcov v kompótoch. My sami kompóty takmer nerobíme, lebo sa vyhýbame spotrebe veľkého množstva rafinovaného cukru, ktorý síce konzervuje ovocie, ale škodí zdraviu ľudského tela.
Na čo sa však už celkom tešíme, je sušenie hrušiek. Ostatné štyri stromy majú plody, ktoré dozrievajú postupne jedna po druhej, plus nové mladé dva stromčeky, ktoré len začínajú plodiť, no do budúcna aj s nimi už musíme počítať, majú plody vhodné na krájanie a sušenie.
Pre úspešné spracovanie hrušiek, a neskôr aj jabĺk, na sušené máme zatiaľ jednu elektrickú sušičku ovocia a druhú plánujeme prikúpiť, ale hlavne máme pre ňu „zadarmózny“ zdroj elektriny – vlastnú FVE. A priestor na spracovanie, odpadovým teplom budeme temperovať dom, a skladovať to budeme v našej novej komore. Potom v zime si môžeme dať za hrsť či dve sušených hrušiek cez deň alebo večer, keď bude už chladnejšie. Nie, určite nie pri televízore, lebo ho jednak nemáme a neplánujeme a už roky nepozeráme.
Sušenie ovocia je výhodný spôsob konzervácie potravín, lebo pri spracovaní spotrebuje málo energie, navyše často odpadnej, ak napríklad už budeme kúriť sporákom na drevo, kde budeme aj variť a hriať dom na dreve zo starej strechy či zo starých stromov, ale pri uskladnení už žiadnu energiu nepotrebuje, stačí uložiť v uzatvorenom sklenenom pohári v tmavej miestnosti, napríklad vedľa zatváranín.