Celý február vidno v záhradách strihačov stromov, ozývajú sa rôzne píly a občas vidno dym zo spálených konárov. Prebieha intenzívny rez a strihanie ovocných stromov. Pohľad na koruny stromov pred a po zásahu ich majiteľov či najatých odborníkov vyvoláva viac otázok, ako dáva odpovedí. Mávam často pocit, že záhradkári nevedia, čo je cieľom strihania stromčekov.
Mnohí pestovatelia majú doma roky staré knihy o pestovaní a reze ovocných stromov. Používať roky staré knihy a podľa nich stále rovnako ošetrovať svoje ovocné stromy znamená, že budete roky dostávať stále rovnaké výsledky. A o pravde sa predsa nediskutuje, ako bola schopná povedať jedna mladá dáma v médiu. Kto však nepochybuje, nevyskúša nový postup, ten sa nikdy nedozvie, či vie dosiahnuť aj lepší výsledok, samozrejme aj s rizikom toho horšieho. Ale len pochybovanie vedie k pokroku, hľadaniu a nájdeniu lepších ciest.
Dnes nie sme odkázaní na staré knihy, máme moderné videá aj webové magazíny. Ich výhodou je, že naozaj každý môže prezentovať, čo chce, ale tiež že každý divák či čitateľ môže takýto mediálny výstup komentovať a pridať svoje negatívne aj pozitívne skúsenosti. Kým pod knihou nikdy nenájdete komentáre, že postup je zlý, zastaralý, nevhodný či neúčinný, na webe je to hneď. A autor buď prestane publikovať bludy alebo opraví svoj text. Vedeli ste, že vydať knihu mohli len „vhodne vybraným“ autorom alebo v druhom prípade hocikomu, kto bol schopný textom na zvolené zadanie naplniť vydavateľský plán? A kde sa tu hovorí o obsahovej správnosti publikácie?
Takže celá dedina strihá, ale len málokto vie, prečo. Strihanie stromov na konci zimy nie len odstraňuje staré, choré či suché drevo, ale tiež rozhoduje o množstve úrody túto sezónu. Vlastne tým robíte prebierku plodov. Ale najmä rozhodujete o tom, ako váš strom bude vyzerať. Rez v tomto období totiž podporuje rast.
Takže kto odstrihne „nevhodný“ konár na konárový krúžok, ten podporí rast iných konárov, lebo strom má z koreňového systému len konečné množstvo energie, ktorú môže „poslať“ do koruny. A keď niektoré konáre dáte preč, ostatným zostane viacej „šťavy“. No ak zakrátite každý konár, o tretinu, na tretinu či na polovicu, ako býva v kraji často zvykom, dostanete namiesto pekného stromu metlu. Lebo tým tiež podporíte rast, a síce rozvetvenie skrátených haluzí.
Málokto vie, prečo strihá práve takto. Najčastejšia odpoveď býva, že to tak vždy robili, poniektorí tvrdia, že tým podporujú bohatú úrodu. Len málokto si uvedomuje, že tým súčasne skracuje život stromčeku. A skutočne len málo ľudí to robí tak, že vie presne, aký tvar a veľkosť stromu chce dosiahnuť a tomuto cieľu prispôsobuje spôsob rezu či strihania. Lebo sa to nerobí tak, že tu odstrihnem konár, tam zakrátim vetvičku a nejak sa to vyvinie. Skutočný ovocinár vidí strom, v ruke má nožnice a pílku a vidí, aký tvar bude mať strom o rok či dva a podľa toho vyberá, ktorý konár nechá a na ktorom urobí rez, a kde.
Moderné technológie nám dávajú neskutočné možnosti sa každý deň naučiť niečo nové. Lebo ustrnúť na určitom stupni poznania znamená vlastne strácať. Môžete namietať, že pôda je stále rovnaká, ako pred päťdesiatimi rokmi (čo by sa dalo s úspechom spochybniť) a rovnako aj stromy. No každý rok sa mení hĺbka poznania o pôde či drevinách, objavujú sa nové znalosti o procesoch, ktoré v nich prebiehajú a aj to, ako na to všetko vplývajú naše zásahy. A keďže už niekto celkom určite urobil všetky experimenty, vybočujúce z klasických poučiek, publikovaných v knihách, máme k dispozícii aj všetky postupy, ktoré vedú k lepším cieľom a vyšším výkonom, než ste možno doteraz používali, v naivnej predstave, že je to to najlepšie, čo môžete pre svoju záhradu urobiť.
A vedzte, že strihanie stromov nie je cieľom, lež prostriedkom k dlhšej životnosti drevín, zdravšej a bohatšej úrode či krajším stromom. A strihanie je len nástrojom k tomu všetkému.