Tradiční pestovatelia, gazdovia a záhradkári majú svoje pranostiky, ktoré odzrkadľujú kolobeh dejov v prírode a sú akýmsi prírodným organizérom, podľa ktorého sa môžeme riadiť pri pravidelne sa opakujúcich každoročných prácach na poliach a záhonoch či v ovocných sadoch. Zdá sa však, že presnosť týchto vypozorovaných zákonitostí prestáva byť v prijateľných medziach a treba hľadať nové indikátory jednotlivých etáp záhradkárskych prác. No nie vždy to musíme považovať za problém.
Tento rok sa podľa mňa vyvíjal výnimočne inak, ako sme boli zvyknutí. A tým nemám na mysli vyjadrenia holobriadkov „Také horúce leto ešte nebolo“ len preto, že majú ledva dvadsať rokov a nič nezažili a preto nepamätajú také isté obdobia pred tridsiatimi rokmi aj pred desiatimi, len mali vtedy iné starosti. Skrátka Príroda a počasie nie je stále, fixné, ale sa mení a je našou úlohou sa prispôsobiť. Teda mali by sme, ale nič nie je povinné. Ani prežitie.
Ale je fakt, že hoci v roku 2016 sme koncom mája ešte nosili v záhrade teplé bundy, tento rok sme v apríli už mali horúce leto a výhodu mal, kto vysadil priesady zeleniny von. Lebo kto čakal kým pominú „zmrznutí“, ktorí tento rok u nás mali v noci len plus 15 stupňov celzia, tak musel čakať na úrodu papriky a paradajok o trochu dlhšie, kým sa mladé rastlinky vyrovnali s tou páľavou, čo cez deň zažívali.
Na druhú stranu aj dvadsaťstupňové teplá koncom októbra dovoľujú zberať úrodu paprík, paradajok a aj uhoriek tým, ktorý túto zeleninu po kompletnom obratí nezlikvidovali, ako kážu pranostiky a dlhoročný agrotechnický kalendár… Pretože kto považoval v septembri hnedé listy uhoriek a rajčín za napadnuté plesňou, je neskúsený. Išlo len o suché listy a stonky u tých, ktorí nezavlažovali, hoci bolo horúco a dva týždne nepršalo…
Skrátka tento rok máme leto o dva mesiace dlhšie, ako dva roky predtým. To predstavuje o dva mesiace väčšiu úrodu pre tých, ktorí rozmýšľajú a sledujú vonkajšie signály a slepo nenasledujú pokyny typu „lebo sme to tak vždy robili“.
My sme papriky vysievali už v polovici januára. Skoro každý mi vravel, aký som hlúpi. V apríli išla polovica priesad do záhonov, druhá až v polovičke mája. Ukázalo sa, že som to s termínom výsevu neprehnal, len som pozorne sledoval v januári televízny magazín zaujímavostí zo sveta, kde Japonci na výstave tulipánov avizovali o mesiac skorší nástup jari, ako po minulé roky 😉 Síce je Japonsko ďaleko, ale ani u nás to nebolo inak.
Na dlhé obdobia tepla a sucha môžeme nadávať a mať tak výhovorku, prečo nemáme dosť úrody, alebo môžete vedieť s takou situáciu žiť. Samozrejme nie so založenými rukami, ale aktívne sa situácii, ktorá sa s veľkou pravdepodobnosťou buď bude pravidelne opakovať, alebo sa stane prirodzeným stavom, prispôsobiť a využiť ju vo svoj prospech.
Jednoročná zelenina bude mať dlhšiu vegetačnú dobu a môže nám poskytnúť viacej úrody, teda väčšiu nezávislosť od „prírodných zdrojov“ v supermarketoch. Dlhšie a suchšie leto môže znamenať väčšiu náročnosť na vodu a v prípade používania automatických závlah aj na elektrinu. U hlúpych záhradkárov. Môžu nechať čerpadlá dlhšie zapnuté a dopriať viac vody svojim vzorne okopaným záhonom. Stanú sa potom dve veci. Príde väčší účet a teda ich doma pestované potraviny budú drahšie. A dojde voda. Lebo všetci budú chcieť viacej čerpať.
Riešením nie je dodávať viac vody, ktorej je stále menej. Riešením je hospodárnejšie využívať vodu, ktorú máme k dispozícii. Žiadna kvapôčková závlaha, žiadne sofistikované a drahé systémy. Lebo ak dodáte vodu akýmkoľvek spôsobom cez akékoľvek múdre a drahé zariadenie na okopaný záhon, tak sa vám voda jednoducho vyparí do vzduchu a bude sa vyparovať vždy, keď bude na záhon svietiť slnko alebo fúkať vietor.
Fólia nie je riešením, skôr škodí
Ak vás napadlo položiť na záhony čiernu fóliu, aby nerástla burina a neoberala vás o drahocennú vlahu, tak vás to napadlo zle. Pretože ste stále nepochopili, ako funguje príroda v záhrade, hoci vám dáva úrodu aj napriek vašej neustálej snahe jej to prekaziť.
Tak ako okopávanie a odstraňovanie buriny neustále rozrušuje povrch pôdy a vysušuje ju, tak aj čierna fólia spôsobuje prehrievanie zeme a korienkov a ubližuje rastlinám. Netvrdím, že burina je užitočná, len sa obávam, že ste nepochopili, že burina má za cieľ zakryť holú pôdu a tak ju chrániť. Samozrejme že veľká burina oberá pestované rastliny o slnko a tým spomaľuje ich rast. Veľa ľudí vám bude tvrdiť, že burina oberá záhony o vodu, ale skúste si niekedy sami, či je pôda suchá tam, kde je burina odstránená alebo tam, kde rastie. Možno budete prekvapení 😉
Ak teda rastliny na záhone udržujú vlahu a súčasne oberajú o slnko a zastavujú rast, čo sa s tým dá robiť? Ako udržiavať nízku hladinu tejto pokrývky pôdy na záhonoch a políčkach? Kosiť burinu na nízko by možno pomohlo, ale má to význam?
Nastieľanie šetrí vodu aj chrbát záhradkára
Priestor medzi pestovanými rastlinami, či už sa jedná o zeleninu alebo ovocné kríky, je dobré kompletne pokryť vrstvou rastlinného materiálu. Môže ním byť seno z pokosenej trávy na vašej záhrade, môže ním byť slama kúpená od gazdu od vedľa alebo drevná štiepka, na ktorú vám stačí elektrický štiepkovač, do ktorého nahádžete všetky konáre z rezu stromov alebo viniča namiesto ich spálenia.
Táto vrstva nástieľky nepustí svetlo k pôde, preto nijaká ďalšia burina nevyklíči ani nevyrastie. Takže nemusíte okopávať. Vrstva nástieľky bráni prehrievaniu koreňov rastlín a bráni vyparovaniu vody, takže vám stačí menej polievať. Ušetríte vodu aj elektrinu do čerpadla. Táto vrstva nástieľky sa postupne zospodu rozkladá a uvoľňuje živiny, ktoré koreňmi rastlina vytiahla z väčších hĺbok, do povrchu pôdy. Takže nemusíte záhony hnojiť. A vo vlhkej pôde pod mulčom žijú dážďovky, ktoré žerú odumreté zvyšky rastlín a uvoľňujú humus. Pôdu máte nie len prehnojenú, ale aj prekyprenú.
No povedzte, komu by sa po týchto informáciách chcelo dobrovoľne so zohnutým chrbátom okopávať a rýľovať zeleninové záhony?
Klimatické zmeny sú realitou. Záleží len na vás, či ich zoberiete na vedomie, upravíte svoje správanie sa v záhrade a prípadne využijete zmenené podmienky vo svoj prospech, alebo budete tvrdošijne zotrvávať na postupoch, ktoré v minulosti prinášali výsledky, ale dnes sú prekonané a v súčasných podmienkach málo efektívne. Je to vaša voľba, či chcete zostať závislý na ponuke chemických potravín veľkopredajní alebo využijete zdroj, ktorý máte za domom. Slnko svieti na všetkých ľudí rovnako a je na vás, či ho budete považovať za problém alebo za príležitosť.