Ako malý chlapec som často v lete liezol do koruny stromov,aby som si naoberal tie najkrajšie čerešne. Dnes už som starší pán a čerešne mám stále rád, len už nie som taký pružný a ľahký, aby som sa dostal všade, kde sa čerešne červenejú. A nie vždy sa dá dostať do koruny pomocou rebríka úplne všade. Problém získania chutných čerešní aj vo veľkej výške som vyriešil oberákom čerešní. Výroba je ľahká a jeho používanie jednoduché.
Pomocou neho dokážete zo zeme obrať čerešne do výšky asi 4 metre.
V podstate sa jedná o upravenú plastovú odpadovú rúru priemeru 4 cm a dĺžky 2 m. Jej koniec pílkou s jemnými zubmi zrežte pod ostrým uhlom a pomocou teplovzdušnej pištole zohnite podľa obrázka.
Následne v strede ohnutého zuba je potrebné vyrezať drážku širokú asi 3 mm a začiatok rozšíriť.
Poslednou operáciou je na konci drážky vyvŕtať otvor o priemere asi 6 mm a začistiť otrepy po nástrojoch.
S hotovým nástrojom už potom stačí ísť do sadu a pochutnať si na čerešniach či višniach aj bez toho, že by ste museli liezť po strome alebo stáť na vratkom rebríku.
Každý obraný plod spadne do dlane na širšom konci rúry alebo do nasadeného vrecúška, uchyteného pomocou gumičky.
Postup je jednoduchý. Vyhliadneme si v korune chutný plod, zamierime rúrou a nasadíme vytvarovaný háčik na stopku a potiahneme k sebe. Väčšinou sa odtrhne plod od stopky a skotúľa sa vnútrom rúry dole. Niekedy sa odtrhne čerešňa aj so stopkou a občas sa zachytí na háčiku. Vtedy treba zväčšiť otvor v strede háčika.
Obrať takto čerešne na zaváranie by bola otročina. Ale na zjedenie alebo dooberať strom je takto jednoduchšie, ako sa trápiť s bezpečným ustavením rebríka alebo štveraním sa medzi konármi.