Toho roku sa nám urodil akosi priveľa hrušiek. Pekné, chutné, šťavnaté. Radosť zahryznúť. Ale už nevieme, čo s nimi robiť a kam ich dávať.
Kompóty z ovocia nerobme, lebo mám pocit, že sterilizáciou sa likvidujú všetky vitamíny a zostáva z ovocia len masa plná cukru, nič viac. Skôr dáme prednosť pečenému čaju, v ktorom časť pridaného cukru nahrádzame stéviovým koncentrátom 1:300.
Na pečený čaj ale sa nám lepšie hodia slivky, černice, višne. Hrušky radšej sušíme. A aj keď ich jeme tiež surové, tak už začínam mať pocit, že všade vidím samé hrušky. Sušička sa u nás takmer nezastaví. A tak vymýšľame, čo všetko sa dá z hrušiek urobiť, ako spracovať tohoročnú nadmernú úrodu.
Na spracovanie do tekutého koncentrátu ich nie je dosť a ani o tom neuvažujem. Ešte nahováram domácu pani na ovocné knedlíčky s hruškami, ale podľa nej majú nevýraznú chuť. Ale asi ich pripraví, hlavne že nebude musieť písať žiadny článok 😀
Odšťavovač doma máme, ale na hruškovú šťavu chuť nemáme a malé deti sa v našom okolí nevyskytujú, pre ktoré by sme ju pripravovali. Kompóty som vylúčil už v úvode. Susedov sme už obdarovali.
Máte nejaké nezvyčajné tipy, čo s hruškami? Napíšte mi prosím do komentára, potešíte aj ostatných čitateľov.