tea Máte vo svojej záhrade kompostovisko a všetok rastlinný odpad zo záhrady aj kuchyne spracovávate? Nie len, že tak vraciate späť do pôdy a prírody všetky živiny, ktoré z nej boli spotrebované na rast stromov, kríkov, kvetov aj zeleniny, ale šetríte aj peniaze. Na rozdiel od ľudí, ktorí spílené haluze z rezu stromov, zhrabané lístie na jeseň alebo aj pokosenú trávu vozia do zberných dvorov na ďalšie spracovanie tohto „odpadu“. Zaujímali ste sa niekedy, čo sa myslí tým „spracovaním odpadu“ ?




Kedysi sa rastlinný odpad po zbere úrody v záhradách spaľoval. Aby nezaberal veľa miesta. A popol sa rozsypal po záhrade. Zbytočne sa likvidoval rastlinný materiál, o dyme a smrade nehovoriac, najmä na jeseň. Dnes je to zákonom zakázané, ale nie preto, aby sa obmedzilo riziko požiaru, ako sa to snažia jednoduchým ľuďom nahovoriť. Druhý zákon hovorí, že sme povinní rastlinný odpad doviezť do zberných dvorov alebo aspoň preň použiť špeciálne kontajnery. Prípadne ho od nás „zadarmo“ odvezú technické služby.

Keby ste sa pozreli, ako sa „rastlinný odpad ekologicky likviduje“, zistili by ste jednoduchú vec. Kompostuje sa. A výťažky z „likvidácie odpadu“ sa predávajú. Záhradkárom, pestovateľom, firmám na realizáciu záhrad. Tak zákon nám prikazuje zadarmo odovzdávať „rastlinný odpad“ aby na ňom niekto zbohatol. Prečo by sme teda nemohli na našom vlastnom odpade bohatnúť my sami? A prestať kupovať hnojivá, ktorými sme dopĺňali zlikvidované živiny.

caj

Stačí kompostovať na svojej záhrade. Nie len odpad zo záhrady, ale aj odpad z kuchyne. Šupky zo zemiakov, cibule, ohryzky z jabĺk, vňať z kupovanej zeleniny, starý šalát… A aj čaj. Čaj je tiež rastlinného pôvodu, len sú jeho lístky po usušení fermentované a pomleté. Len ho vysypte z tých papierových sáčkov, lebo papier, ktorý sa naň používa, je impregnovaný a nerobil by dobre dážďovkám. On vlastne nerobí dobre ani nám, ale čo už my ľudia sme raz takí, jeme a pijeme čokoľvek, čo chutí, bez ohľadu na to čo to obsahuje a ako to (ne)prospieva nášmu telu.

Súvisiace:  Dajte pozor, od koho pýtate radu

Čím rôznorodejší bude obsah kompostéra, tým lepšie pre budúci kompost. Čím viac čerstvých zvyškov z potravín do kompostéra dáte, tým viacej substrátu získate. Pre izbové kvety do črepníkov, aj do záhrady na zeleninové záhony alebo stromom ku koreňom.



Podobné príspevky

Chovajte, pestujte, hlavne stále kupujte
Sledujete televízne magazíny pre záhradkárov? Všímate si, o čom väčšinou...
Čítať ďalej
Lidl
Pestovanie zeleniny a pečenie chleba - cesta...
Z jednej TV relácie si pamätám údaj, že pred...
Čítať ďalej
Požičovňa stavebných strojov – s čím vám...
Požičovne náradia isto každý pozná, na Slovensku však pôsobí aj...
Čítať ďalej
Akú spotrebu má elektrický štiepkovač
Každý elektrický stroj má definovaný maximálny príkon, uvedený na...
Čítať ďalej
krokvový hák
Na Valentýna sme si darovali čatorne na...
Nemám rád umelé sviatky, bez opory v histórii alebo domácej...
Čítať ďalej
Príprava kosačiek na sezónu
Jar býva pre každého záhradkára celkom hektické obdobie. Treba...
Čítať ďalej