Keď si človek zvykne na chladničku a výhody jej používania v domácnosti, nechce bez nej byť ani deň. Doma máme na bežné pomery dosť starú, ale v tej dobe veľmi modernú, výkonnú a úspornú chladničku s mrazničkou a sme s ňou veľmi spokojní, aj keď v posledných piatich rokoch mala jednu a tú istú poruchu. To by jej človek prepáčil, aj keď je to vlastne problém tzv. druhovýroby. Ale pokazená súčiastka skôr ako po roku? Rozhodol som sa, že to nebudeme reklamovať a vezmem to do vlastných rúk.




Keď totiž pred šiestimi rokmi aj pred skoro rokom prestala chladnička chladiť, mraznička má svoj kompresor, vždy bol na vine kapilárny mechanický termostat. Len predtým sme v zime čakali na opravu asi štyri dni, vlani v lete vyše týždňa. A uznajte, byť bez chladničky v horúcom lete tak dlho je nemožné. Na poruchu sme prišli po troch dňoch, kedy sme neboli doma, ale na našom gazdovstve, takže na jednej strane toho v chladničke veľa nebolo, na druhej strane z toho, čo tam bolo, polovica skončila v kontajneri pred bytovkou.

Volať opravára, ktorý je jediný v okolí a nemá nikdy čas? Pred nami boli dve základné možnosti. Opäť je pokazený termostat a stačí ho vymeniť. Alebo je pokazený/zadretý kompresor alebo elektromotor a v tom prípade je celá kombinovaná chladnička s mrazničkou zrelá na výmenu. A to zistíme tak, že vymeníme termostat. Ktorý je podľa opravára ťažko zohnať.

Opýtal som sa uja Gúgla a ten na mňa vypľul desiatky stránok s ponukou nášho termostatu. Takže opäť boli pred nami dve možnosti. Objednať v piatok termostat cez internet a čakať do pondelka prípadne utorka. Alebo skúsiť miestnu elektropredajňu, či nemajú na sklade práve taký termostat. Však keď nie, počkáme do utorka.

Súvisiace:  Doprajte svojmu psíkovi v búde pohodlie a bezpečie

Mali, takže sme sa vrátili do bytu a dal som sa zložiť dvere z chladničky, vybrať police a odmontovať vrchný kryt, pod ktorým sa skrývajú oba termostaty. Imbusové kľúče, kliešte i skrutkovače ja bežne mám doma, k tomu skúšačku na 230 V, multimeter aj termokameru, používanú najmä vo fotovoltickej elektrárni. Takže za chvíľu bol termostat vonku a nový na mieste a mohli sme chladničku po upevnení krytu a osadení dverí zapnúť do elektrickej zásuvky. A kompresor sa poslušne rozbehol. Čakanie na nachladenie objemu prázdnej chladničky sme si spríjemnili kávou s koláčom.

Po vypnutí kompresora termostatom v strednej polohe som po otvorení skontroloval vložený bytový teplomer, ukazoval 4°C, potom som termokamerou skontroloval vnútorné plochy, sedelo to. Pre ďalšiu kontrolu som pootáčal ovládacím kolieskom termostatu, presne reagoval zapnutím alebo vypnutím kompresora. Môžem byť spokojný.

Vložili sme do chladničky všetky police a potraviny, ktoré v nej bývajú, hoci niekoľko dní by vydržali aj mimo chladničky a mohli sa vrátiť na vidiek.

Dvakrát som videl servismana, ako ten termostat mení a to mi stačilo, už si to viem urobiť sám. A aby som pre prípad ďalšej poruchy zjavne dnes už nespoľahlivých súčiastok nemusel tŕpnuť, či v obchode ten termostat budú mať, objednám si „do foroty“ jeden, aby bol po ruke. Nechcem byť bez chladničky doma dlhšie, ako dve hodiny na výmenu a otestovanie.



Podobné príspevky

Vtáčie búdky v záhrade už nedávame
Milovníci prírody sa jej všemožne snažia pomáhať. Akonáhle vonku...
Čítať ďalej
Prírodné prostriedky proti voškám
Objavili sa vám na rastlinách vošky a vy neviete...
Čítať ďalej
Aj na záhrade využijete perlátor
Poprosil ma kamarát, či by som mu nepomohol v...
Čítať ďalej
Kam s úrodou
Jeseň znamená pre každého záhradkára vyvrcholenie jeho snaženia. Na...
Čítať ďalej
Začína boj proti slimákom
Medzi najvýznamnejších škodcov v záhrade z pohľadu spôsobených škôd...
Čítať ďalej
Vlhký dom? Jednoduché riešenie
Kto nebýva v rodinnom dome a chce mať záhradu, má...
Čítať ďalej