Pred ôsmimi rokmi sme kúpili záhradu, kde sme si mohli robiť, čo sme chceli. Spílili sme tri suché stromy a odstránili dva vnútorné hrdzavé ploty a ostala nám tu jedna jabloň a jeden orech, na poly so susedom. A na doslova zelenej lúke, dovtedy spásanej ovcami, sme plánovali svoju záhradu. Kde budú ovocné stromy, kde kríky a kde bude chodník. No príroda si aj tak robí, čo sama chce. A my jej chceme týmto článkom poďakovať.




Jeden z chodníkov je medzi ovocnými kríkmi pri plote a ovocnými stromami v strede záhrady. Len taký úzky, v tráve, aby prešiel jeden človek s vedrom, prípadne s fúrikom. A z jednej spílenej suchej hrušky nám tu stále vyrastali výmladky z koreňov, a furt len medzi kríkmi alebo v chodníku. Vystrihávali sme ich a kosil som zakaždým, keď som tade šiel. Ale hruška bola tvrdohlavá a vytrvalá.

Až raz jeden z tých výmladkov sa objavil dosť ďaleko od chodníka a na mieste, kde sme zatiaľ žiadny strom nemali zasadený. Tak sme mu dali kolík, uviazali ho a začali sa mu venovať, aby z neho vyrástol pekný stromček. Za tú starostlivosť sa nám stará hruška odvďačila dva razy.

Prvýkrát tak, že okamžite prestali v tráve kade-tade vyrastať ďalšie výmladky. Už nebolo čo vystrihávať a kosiť.

A druhýkrát tento rok. Kým vlani bolo na stromčeku zopár nesmelých mladých plodov nie zlej chuti, tento rok bol strom obsypaný guľatými plodmi ako jablká a vynikajúcej chuti!

A minulý rok sme do jej koruny na štyroch miestach zaštepili starú odrodu hrušky zo starého sadu, kde máme tiež chutné hrušky, len stromy sú už staré. Tak pre istotu a´pre zachovanie odrody. Tieto nové halúzky síce tento rok už kvitli, ale plody zatiaľ neboli. Nevadí, nech sa mocne prichytia k stromu, na dobré ovocie si radi počkáme.

Súvisiace:  Orechové lístie sa nedá kompostovať

A tak naša nová dvojhruška, ktorá sa sama do našej záhrady pýtala, nám robí veľkú radosť a tú máme najmä preto, že sme jej umožnili u nás rásť a ona nám dáva skvelé ovocie.



Podobné príspevky

Ale veď ja mám okrasnú záhradu!
Do záhrady chodím skutočne veľmi rád a preto som v...
Čítať ďalej
Modely rakiet do záhrady nepatria
Každý, kto má záhradu, ju nemá len na nekonečnú...
Čítať ďalej
Aké sú výhody nových hydroizolačných emulzií?
Nie nadarmo sa vraví, aby sme stavali na pevných základoch....
Čítať ďalej
Nezabudli ste na spevavých ochrancov stromov?
Vonku zima, len tak praští. Akú máme výhodu, že sedíme...
Čítať ďalej
Môžem nechať popadané ovocie na zemi?
Túto otázku občas slýcham od iných záhradkárov, ktorí sa...
Čítať ďalej
Motorový fúrik dostal prvé vylepšenie
To by som nebol ja, aby som sa dôkladne...
Čítať ďalej