Správne rozhodnutie je výsledkom skúseností a skúsenosti sú dôsledkom nesprávnych rozhodnutí. Chcete to kratšie? Každý sa učí na svojich chybách. A chcete to po manažérsky? Nejak to musíte obkecať a nájsť vinníka. Nikdy by som nebol povedal, že ešte aj v záhrade budem aplikovať poučky manažérskeho vzdelávania alebo si aspoň pri každej počutej múdrosti predstavovať konkrétnu knihu, kapitolu, odstavec a stranu, kde sa práve vypočutá metóda aplikácie manažérskeho riadenia vysvetľuje a vyučuje. A ako to súvisí s vyvýšenými záhonmi? Komu není zhůry dáno, v apatice nekoupí.




Boli časy, keď som aj ja začínal a ako vždy, aj pri záhradníčení a permakultúre som si najskôr našiel dostupné zdroje, či už na internete alebo v knihách, ba dokonca aj v reálnych niekoľkodňových kurzoch, aby som sa čo najviac o zamýšľanom projekte dozvedel a vedel ho realizovať bez zbytočných chýb, ktoré predstavujú zbytočné investície časové aj finančné. Pretože aj čas aj peniaze považujem za obmedzený zdroj a preto s nimi nechcem plytvať. Jednoducho ani ja som z neba múdry nespadol.

A tak som sa dopredu dozvedel, že vyvýšené záhony majú optimálnu skladbu vrstiev, hoci v princípe ide o upratanie záhrady. Pravda, ak tým nemyslíme upratanie starého hrnca alebo pohodených PET fliaš 😉 A každému normálnemu dôjde, že tie vrstvy v ňom nie sú z betónu a že vyvýšený záhon bude pracovať. Že vplyvom rozkladných procesov a uvoľňovania vzduchu aj vody bude úroveň vrstiev sadať a bude treba doplňovať ďalší materiál. Skrátka že vyvýšený záhon nie je nikdy hotový, že to nie je konečný stav, čo máte po jeho vybudovaní na fotke, ale proces, trvalý proces.

ďalšie vrstvy vo vyvýšenom záhone

Na túto múdrosť ale musí prísť každý, kto vo svojej záhrade odpad nelikviduje jeho vývozom, v horšom prípade do potoka, v lepšom na zberný dvor, a pozoruje svoje okolie, aby mu lepšie porozumel. Kopa raždia za pár rokov zmizne, kopa sena alebo lístia na druhý rok má polovičnú výšku a ak ju nedopĺňame, za pár rokov ju nenájdeme. A ide to aj bez vysokej školy poľnohospodárskej 😉

A tak u nás každý rok spotrebujeme obsah jedného dvojkubíkového paletového kompostéra a občas aj inej zeminy z drobných terénnych úprav v záhrade. A to to všetko naším Motúčkom navozím len do jedného z dvoch vyvýšených záhonov, lebo majú objem nadzemnej aj podzemnej časti po 14 kubických metrov.

Súvisiace:  Ako začať s permakultúrou

Aby sme mali dosť substrátu, dôsledne kompostujeme nie len zeleninové vňate po zbere úrody, ale aj kuchynský odpad, využitú podstieľku od sliepok a samozrejme zvyšky po štiepkovaní asi 400 koreňov prútikárskej vŕby, ktorá u nás rieši odstránenie prebytočnej vody a tým aj vytiahnutie živín z hĺbok. A pokosená tráva, ktorú aktuálne nepotrebujeme na mulčovanie ani sliepkam, končí v komposte ako prevrstvenie uhlíkových a fosforových vrstiev. Rovnako tak nezrelé ovocie po opade jabloní alebo neskonzumované hrušky.

Skrátka záhrada ponúka dostatok materiálu na to, aby sme mali potrebné množstvo substrátu a kompostu nie len do vyvýšených záhonov. Vrátane dreva z náletových drevín, lebo jasene či trnky tu rastú samé a keďže záhrady sú tu veľké, má ich na jej konci každý, podľa toho, koľko miesta im nechá. A nesmieme zabudnúť kvantum rôzne hrubých konárov po oreze ovocných stromov.

Preto je pre mňa veľkým prekvapením, že sa nájdu záhradkári, schopní kúpiť paletu záhradníckeho substrátu v obchode a naplniť nimi niekoľko síce malých, ale len nadzemných vyvýšených záhonov. Druhým veľkým prekvapením pre mňa je, keď po roku sú schopní zanadávať, že si zem v takýchto záhonoch sadla a spolu s ňou aj pestované (nevhodné) rastliny. A už vyratujú, koľko bude stáť dokúpiť zem. Veď predsa tie záhony boli urobené podľa TV magazínu a boli hotové! A teraz sa im zase venovať a zase platiť?

Pred dvadsiatimi piatimi rokmi som spolupracoval s jedným svojím priateľom na importe technických produktov. Toho stále považujem za skutočného manažéra a pamätám si jednu z jeho skutočných múdrostí: „Riadenie je korekcia odchýlok“. Teda pri budovaní (čohokoľvek) nie len robím plánované kroky, ale plánujem aj želaný výsledok. A v procese riadenia, budovania, práce, činnosti (akokoľvek si to nazvete) sledujem, či sa napĺňa plánovaný cieľ (či dielčie ciele). A v prípade odchýlky od naplánovanej cesty vykonávam také riadiace opatrenia, aby som tieto odchýlky zavčas a s malými nákladmi skorigoval, upravil, umravnil a vrátil vývoj procesu na správnu, plánovanú cestu.

Aby toto mohlo fungovať, človek musí (s)poznať, ako veci fungujú. Nefungovanie vecí nie je chyba v systéme, je to chyba v riadení. Kádre riešia všetko. Múdry človek vie, hlúpy tára.

Súvisiace:  Priveľa paradajok

Môj priateľ prešiel od spolupráce so zahraničnou firmou k založení vlastnej rodinnej firmy a začal ešte viac prosperovať a vydržalo mu to doteraz, kedy vo firme pracujú jeho synovia. Teda to je podľa mňa skutočne úspešný manažér, na rozdiel od niekoho, kto je vedúci prevádzky v bratrancovej firme. V skutočnom živote nestačí bľabotať a snažiť sa obkecať každý neúspech, ktorý som zavinil svojou neschopnosťou, len potrebujem odvrátiť pozornosť na „objektívne príčiny“. Dôležité je poznávať, ako veci fungujú a získavať znalosti. Teda vedomosti štúdiom (literatúry, kurzov, videí úspešných) a skúsenosti svojimi úspechmi aj neúspechmi. A tieto správne vyhodnocovať.

Keď viem, ako veci fungujú, nevymyslím si „blbosť“ a nebudem dúfať, že to „nejak“ dopadne. Pretože aj realizácia snov musí mať reálne základy, reálne znalosti, reálne východiskové podmienky. A keď sa skĺbia znalosti so šikovnosťou, nepotrebujeme venovať čas hľadaniu výhovoriek a vinníka. Pretože vieme aký bude vývoj a vieme, ako to dopadne.

Takže do vyvýšeného záhona nedáme vyľahčený substrát do malých truhlíkov, nedáme rastliny s krátkymi koreňmi a nebudeme svoju prácu považovať za hotovú hneď po fotke na Instagram, lebo vieme, že vyvýšeným záhonom sme si postavili každoročnú jarnú robotu na najbližších pätnásť rokov? Či koľko vydrží to drevo? Moje 5 cm foršne z červeného smreka a správne orientovaná nopová fólia určite viac, ako nejaké latky z rozobratých paliet.



Podobné príspevky

RozhladnaOpava-61
Farma na Markíze
Nie že by som bol priaznivcom televíznych seriálov a slovenskej...
Čítať ďalej
krasa
Nie je nad dobrý spánok
S touto myšlienkou sa zobúdzam každé ráno. Ale nebolo...
Čítať ďalej
Vysiela stanica Hviezda
Na vysvetlenie mladším ročníkom: Stanica Hviezda bola celoštátna československá...
Čítať ďalej
Treba jamy pre stromy pripraviť vopred?
Skoro v každej príručke pre záhradkára v časti o...
Čítať ďalej
Potraviny budú drahšie. Nevadí.
V živote to už tak býva, že ak v čase...
Čítať ďalej
Lekvár si radšej upečte
Leto je obdobím zberu a spracovania úrody. Kto má...
Čítať ďalej