Keď sú rastlinky malé, tešíme sa z toho, ako pekne rastú a robia nám radosť. Vyzerajú milo, malé kvietky vo veľkom črepníku. No príde čas, keď rastliny podrastie, kvetináč jej začne byť malý. Nie len, že substrát rýchlo vyschne a treba ho často zavlažovať, veľká rastlina preváži teraz už malý a ľahký kvetináč a stačí slabší vietor aby to všetko prevrátil. A poškodil pestovanú rastlinu. Čo sa s tým dá robiť a ako rastlinu ochrániť?




Ako prvé každému napadne presadiť. Iste, malý kvietok a je to hneď. No čo keď pestujete napríklad stromček a väčší kvetináč už nemáte, no do finálnej výsadby do zeme je to ešte pol roka?

U nás sme vyskúšali dve možnosti. Najčastejšou možnosťou stabilizácie stromčeka je kolík. Takže zabiť kolík do zeme a stromček stojí. No ale zatĺcť kolík do malého kvetináča? To by nefungovalo, kvetináč by sa vyrútil aj s kolíkom, pretože spodná časť je slabou protiváhou proti stále mohutnejšej korune. Fyzika nepustí, ťažisko vie potrápiť. Takže kolík zatlčieme vždy vedľa kvetináča do zeme a k nemu priviažeme stromček aj s kvetináčom.

Ale ide to aj jednoduchšie. Keď nemáte väčší kvetináč, nemáte po ruke kolík alebo je sekera práve zlomená a v oprave, pomôžete si ako viete. Napríklad posadením malého plastového črepníka do betónovej debniacej tvárnice. Tým zvýšite hmotnosť spodnej časti, posuniete ťažisko výrazne dole a môže fúkať severák, aký chce. Pretože fyzika nepustí 😉



Podobné príspevky

Týmto chybám sa pri kúpe kosačky určite...
Mnohými obľúbené ročné obdobie – jar, je čoraz bližšie. Začínajú...
Čítať ďalej
Ako správne rezať s diamantovou pílou
Účinná a efektná manuálna rezačka nestačí vždy. vtedy prichádza čas...
Čítať ďalej
To je tá choroba paradajok
Keď začínajú dozrievať prvé paradajky, podľa lokality niekde už...
Čítať ďalej
Na jar treba vyčistiť nádrž na vodu
Hoci je jar bohatá na vlahu a najmä pod...
Čítať ďalej
Na Luciu posledné papriky
Až do polovice decembra nám vydržali naše vlastné papriky....
Čítať ďalej
Šípkový likér
Šípky sú ako rastlina považované za burinu, ktorá rastie na...
Čítať ďalej
Súvisiace:  Vyvýšené záhony nesajú vodu