Čaro domáceho pestovania a chovu potravín nie je v nižšej cene, ale vyššej kvalite. Tým, že to robíme pre seba, tak si dávame záležať, čím svoje potraviny kŕmime, hoci existujú výnimky. A keď už nám teda kura dorástlo do optimálnej veľkosti, je treba ho aj kvalitne spracovať. Samozrejme, že aj keď je kvalita potravín na prvom mieste, hodnota domácej produkcie je tiež dôležitý faktor. Taká elektrina zadarmo nie je na zahodenie.




Lebo na varenie a pečenie nejakú energiu potrebujeme. Je pohodlné otočiť gombíkom na plynovom alebo elektrickom sporáku. Lenže za každým takýmto gombíkom je neúprosný merač a nasleduje faktúra. Zatiaľ to nie je také strašné, všetci berieme platbu za plyn alebo elektrickú energiu ako paušál. Ale v skutočnosti platíme za každý obed či večeru a čím dlhšie jedlo pripravujeme, tým viac za energiu naň platíme. A ešte aj za zohrievanie vody na umytie riadu či za elektrinu do umývačky.

Tak s tým je už u nás na chalupe koniec.

Elektrinu máme zo svojej solárnej elektrárne, ktorú som sám navrhol, skonštruoval a postavil. Samozrejme, že jej stavba stála nejaké peniaze, ale to je ten pravý paušál. Koľko elektriny z nej teraz minieme na pranie či varenie alebo zohrievanie vody v bojleri je jedno a nijako to neovplyvňuje náš rozpočet. Nemusíme sa obmedzovať a nemusí nás trápiť nijaká faktúra.

A tak keď si nejaké kura dochováme, tak si ho aj upečieme a nakoniec aj zjeme. Spolu so zemiakmi, ktoré sme tiež sami vypestovali. A nemusíme riešiť, či ho piecť rýchlo (a lacno) alebo ho nechať piecť pomaly a dlho (a tiež lacno 😉 ) Podobne pri slepačom vývare nás netrápi, že elektrická platnička ide šesť hodín 😉 A keď všetko zjeme, ešte aj tá hubka na riad je dopestovaná v našej záhrade.

Súvisiace:  Štiepkovanie na slnku sa mi páči

Každý malý krôčik k vlastnej nezávislosti pomáha získať skutočnú slobodu.



Podobné príspevky

Začali sme so zberom vŕbových prútov
Vŕbu sme začali v našej záhrade pestovať z dvoch dôvodov....
Čítať ďalej
Záhrada vo vreciach
O pestovaní zeleniny vo vode ste už isto počuli....
Čítať ďalej
A večer domov
V bytovke máme susedov, ktorí majú záhradu v tej...
Čítať ďalej
Už si zase pochutnávame na jahodách
Mám rád jún v záhrade. Kým v máji býva ešte...
Čítať ďalej
Máme druhý záhon Rozuma
V našej záhrade sa snažíme používať také metódy a postupy,...
Čítať ďalej
Ako efektívne uskladniť úrodu
Koncom leta je radosť chodiť do záhradky. Obsypané stromy,...
Čítať ďalej