Ako malý chlapec som často trávil leto u jednej alebo druhej starkej na vidieku. Pamätám si tú vysokú trávu v ovocnom sade, kde sme sa radi hrávali, aj ako iný strýko chodieval kosiť ďatelinu. A že sú vždy záhradky na leto pokosené, teda s nízkou trávou, som ako dieťa bral ako samozrejmosť. Vždy to bolo tak. Až oveľa neskôr som si uvedomil, že pokosená tráva na naše prázdniny okolo stromov, okolo drevených plotov s kamennými rohovými stĺpmi či na iných miestach nie je úplne jednoduchá vec. Nie obyčajnou kosou.




Ako osemročný som sa pokúšal kosou kosiť ďatelinu, myslím, že strýka Karol mal som mnou veľkú trpezlivosť. Potom som sa k tomu už nedostal. Dnes som v situácii, že som nejaké kosy zdedil, ale stále nie som v stave ich efektívne používať. Ale mám to v pláne naučiť sa a potom aj reálne niektoré časti našich pozemkov kosiť kosou.

Nie len preto, že na svitaní je lepšie kosiť kosou, ako krovinorezom. S rastúcim počtom árov rastie aj spotreba paliva do motorových kôs, hoci sa snažím v blízkosti domu používať elektrickú kosačku, poháňanú našou fotovoltickou elektrárňou alebo akumulátorovými kosačkami, tiež nabíjané z FVE. To šetrí náklady na udržiavanie trávnatých plôch.

Sebakriticky musím priznať, že nebyť vynálezu motorových kosačiek a motorových krovinorezov, nemohli by sme si dovoliť kúpiť tak veľké gazdovstvo, o aké sa staráme teraz. Nemáme polia ani rozľahlé záhony, ale veľké sady a aj zeleninové záhony a vyvýšené záhony máme uprostred trávnatých plôch. A ani dvor nie je vybetónovaný. Veľká výhoda uprostred letných horúčav. Ale to všetko treba kosiť.

Kým predminulý rok boli v lete dlhotrvajúce horúčavy, tento rok sú teploty opäť okolo obeda na nevydržanie, ale prší buď cez deň alebo v noci každý druhý alebo tretí deň, v sprievode búrky. A teda trávu treba kosiť relatívne často.

Súvisiace:  Akumulátorový krovinorez

Našťastie tráva pre nás nie je odpad, hoci ňou nekŕmime, nechováme bylinožravce. Takmer všetka ide na mulčovanie záhonov, kríkov a stromov alebo z kosačky so zberným košom sliepkam do voliéry.

Musieť to všetko kosiť kosou, asi by som to nedal, aspoň nie tak ľahko.



Podobné príspevky

Zelené hnojenie záhradky
Po intenzívnom využívaní zeme pri pestovaní zeleniny či iných...
Čítať ďalej
Oplotenie záhrady
Oplotenie môže byť jedným z faktorov, ktoré prispieva k dokonalosti...
Čítať ďalej
Osám umelé sladidlo nechutí
Zatiaľ sú v záhradách len rozkvitnuté stromy a poletujú...
Čítať ďalej
Záhrada vo vreciach
O pestovaní zeleniny vo vode ste už isto počuli....
Čítať ďalej
Pre niekoho problém, pre niekoho príležitosť
Ak ste milovník westernových filmov, iste si pamätáte scény, kedy...
Čítať ďalej
Ako sa starať o izbové orchidey?
Orchidea, tak krehká a zvodná romantická kvetina. Je svojím...
Čítať ďalej