Poviete si, prečo nie? Veď stačí zájsť do hypermarketu a kúpiť si ich. Čerstvé, šťavnaté, práve dovezené kdesi zo Španielska. Ale ja mám na mysli naozaj čerstvé paradajky, práve odtrhnuté. Ktoré nikde necestujú, dozrievajú poctivo na slniečku a nie v metánovej atmosfére alebo chladiacom kontajneri na lodi alebo v kamióne. Kde ich zobrať v októbri? No predsa na balkóne, na svojom balkóne. Neveríte?
Kto nebýva na dedine alebo v rodinnom dome v meste, môže mať problém s prístupom k čerstvej zelenine. Šťastie majú tí, ktorí majú byt s balkónom na južnú stranu, ako my. Na závesné držiaky môžu uložiť truhlíky zvonka aj zvnútra zábradlia a pestovať tak nie len kvety, ale aj balkónové jahody alebo paradajky, najčastejšie odrodu Vilma, nazývané aj cherry paradajky.
A hoci začiatkom októbra teploty klesajú k nule a ráno sa musíme do práce dobre obliecť a najmä obuť, aby nám pri +5°C nebola zima na nos, včera sme poobede našli v jednom z truhlíkov dozretú malú paradajku. Z jednej paradajky síce lečo neuvaríte, ale k chlebu s bryndzovou pomazánkou chutila výborne! A keď k tomu pripočítam za hrsť chutných a voňavých jahôd v pondelok, tak mi to stále tak nejak vychádza, že pestovať zeleninu na balkóne sa oplatí.
A čo vaše balkóny, ako sú na tom? Čo na nich pestujete a akú úrodu zberáte teraz koncom leta?