Sušené ovocie je možnosťou, ako uskladniť prebytky ovocia, ktoré nie sme schopní za čerstva zjesť. Sušené ovocie stráca asi tri štvrtiny objemu, teda zaberá menej miesta. Dá sa použiť na priamy konzum aj ako doplnok bielych jogurtov či šľahačky alebo aj na pečenie. Každý rok časť svojej úrody jabĺk alebo hrušiek nasušíme, aby sme si mohli dať relatívne zdravú maškrtu počas dlhých zimných večerov. Tento rok sme po dlhej dobe nezapli sušičku.
Nebolo čo do nej dať. Nové stromčeky v záhrade ešte nedokážu plodiť také množstvo ovocia, aby sme ho nestíhali zjesť 😉 A stará jabloň, ktorá nás vlani obsypala nečakanou úrodou, si tento rok dala pauzu. Vraj je to normálne. Ani jedno jablko z nej sa nedalo zjesť.
Vlani som vyrobil solárnu sušičku ovocia, aby sme nemuseli páliť toľko elektriny v elektrickej sušičke, ale ani tú som „nezapol“. Na zimu slúži na vyhrievanie a vysušovanie zadnej miestnosti starého kamenného domu.
Našťastie máme ešte zásoby sušeného ovocia z minulého roka. Takže „na suchu“ neostaneme. A na ďalší rok sa už hádam nové stromčeky rozplodia natoľko, že nejaké to jabĺčko alebo iné ovocie do sušičky už dáme.