Väčšina ľudí si rez ovocných stromov spája s jarným obdobím. No ovocinári vedia, že to nieje vhodný termín pre všetky dreviny. Stromy, ktorých ovocie má v strede kôstku, je najvhodnejšie strihať a rezať práve v lete, presnejšie po zbere úrody. A tento rok mali úrodu na konároch aj naše nové aj presadené staršie stromčeky. Kôstkoviny, ktoré potrebovali upraviť korunu, boli tri. Keďže starostlivosť o „živé drevo“ v našej záhrade patrí do kompetencie mojej priateľky, zobrala do ruky malé aj veľké nožnice a pustila sa po predchádzajúcej porade pri každom stromčeku do práce. Pozrite sa, ako stromy vyzerali a ako im to svedčí teraz.





V záhrade máme dve čerešne, ale jednu sme sadili len na jeseň, ako náhradu uhynutého staršieho stromu, takže tú nebolo treba strihať. Zato staršia čerešnička už úpravu účesu rozhodne potrebovala.

čerešňa pred strihaním

Po pár cielených zásahoch záhradníckymi nožnicami skrátená a presvetlená koruna vyzerala už takto:

čerešňa po letnom reze

Po presadení do novej záhrady sa v lepších podmienkach výborne cítila slivka Katinka a takto sa zahustila jej koruna, rez bol nevyhnutný.

neostrihaná slivka

ostrihaná Katinka

Nová vzdušnejšia koruna umožní lepší prístup slnka aj vzduchu ku zvyšným konárom, čo ochráni strom pred napadnutím škodcami, najmä voškami a tiež lepšie dozrievanie sliviek. A rezom sme určili aj budúci tvar koruny stromu. Nepotrebujme, aby rástol zbytočne do výšky, kde by sa ťažko oberalo ovocie.

ringlota po zbere úrody

Na kraji záhrady máme ringlotu, ktorá tiež využila výbornú pôdu a dostatok vlahy v tejto záhrade v kopci a po presadení zo starej záhrady výrazne podrástla a zahustila svoju korunu. Pílka aj nožničky boli nevyhnutné.

rez ringloty

Stromy dokážu vyprodukovať neuveriteľné množstvo drevnej hmoty. A hoci sme tento raz rezali malé stromčeky, aj tak pod nimi ostalo celkom veľké množstvo haluziny. Každý záhradkár rieši, čo s nimi. Odrezané vetvy sú považované za odpad, ktorého sa treba zbaviť. Vyvážanie je ten miernejší spôsob, spaľovanie ten horší. Obidva však zbavujú záhradu cenných živín, ktoré stromy vyčerpali z pôdy a uložili do pletív konárov a listov.

Súvisiace:  Je po čerešniach, čo teraz?

Aby sme nemuseli každý rok ovocné stromy prihnojovať kupovanými hnojivami, využívame recykláciu zeleného a drevnatého odpadu kompostovaním.

štiepkovanie konárov

Z domu som vytiahol dva káble s elektrinou a čo najbližšie ku kompostéru som umiestnil elektrický štiepkovač AL-KO. Za malú chvíľu boli všetky konáre z letného rezu kôstkovín nasekané na malé kúsky.

štiepka z kôstkovín

Pretože sme strihali len tri malé stromčeky, dokopy sme mali asi 80 litrov štiepky. Skončila v paletovom kompostéri, kde spolu s iným zeleným odpadom sa rozloží na základné živiny v komposte. Ním môžem prihnojiť na jar ovocné stromy alebo použijeme substrát na doplnenie vyvýšených záhonov. Štiepkovač nám tak umožní ušetriť za hnojivá aj substrát a tiež za „likvidáciu odpadu“, ktorý v skutočnosti je cenou surovinou, nie odpadom. No zatiaľ veľa záhradkárov na to ešte stále neprišlo a platia viackrát. Vidíme to cez ploty v susedných záhradách.

Letný rez kôstkovín omladil stromy, prevzdušnil korunu a dal im želaný tvar. Správny rez urobený v správny čas je prvým predpokladom dobrej budúcoročnej úrody.



Podobné príspevky

Keď sú konáre vysoko
Aj keď pestujete moderné nízkokmenné ovocné stromčeky v modernej...
Čítať ďalej
Najodolnejšie ploty medzi pletivami
Trendy v bývaní a stavebnom dizajne neobchádzajú ani ploty. Aktuálne...
Čítať ďalej
Každý rok nové muškáty?
Susedka, stará pani, kráčajúc ku svojej kamarátke a pozerajúc...
Čítať ďalej
stolček z palety
Jednoduchý stolík z malej palety
Niekedy potrebujeme v záhrade jednoduchý stolík, na ktorom by...
Čítať ďalej
Poriadok vo výseve
Mať poriadok vo výseve je základ úspešného pestovania. Každá...
Čítať ďalej
Zatváraniny sú lepšie, ako zaváraniny
Zaváraniny sú klasickým spôsobom konzervovania ovocia, aby sme ho...
Čítať ďalej