džem V záhradách sa onedlho ukáže tohoročná úroda. A vyvstane opäť otázka, čo s ňou. Ako ju spracovať. Ako uchovať tú časť ovocia, ktorú nedokážeme okamžite ako čerstvú skonzumovať. S prvými jahodami to nie je problém, len sa po nich zapráši. Jedia sa čerstvé alebo so šľahačkou, zmixované do koktailov a podobne. Ovocia ale s postupujúcim letom pribúda, aj množstvo aj druhy a zrazu máme všetci plné bruchá. A bedničky a vedierka sa plnia. Čerešne, ríbezle, slivky, maliny, černice, egreše…

Klasika je navariť zo všetkého kompót alebo lekvár. Ale pri pomyslení, koľko cukru a želírovacej hmoty do toho by bolo treba nasypať a koľko času treba stáť v lete pri horúcom sporáku. A predtým ešte všetko ríbezlie a maliny pomlieť a prepasírovať. Čo tak skúsiť dosladiť stéviovým práškom a urobiť zo všetkého ovocia pečený čaj? Pečený čaj potom môžeme pridávať do bieleho jogurtu alebo do raňajkových musli alebo do ryžového nákypu.




Čo je to stévia

Stévia je juhoamerická rastlina, ktorej listy obsahujú šťavu so sladkou chuťou. Nie je to však cukor a v tele človeka sa nechová ako cukor. Je teda vhodná aj pre diabetikov. Donedávna bola v Európe zakázaná. Nie, že by ubližovala človeku, len ohrozovala štedrými dotáciami európskej únie vybudovaný cukrovarnícky priemysel. Stéviu si môžete pestovať už aj sami, alebo si kúpiť koncentrát v rôznej hustote ako prášok alebo tablety. Použitie koncentrátu v kuchyni so sebou nesie dve riziká. Za prvé, chýbajúci objem hmoty, pretože prášku stačí niekoľkodesaťnásobne menej, ako cukru. A za druhé, ak pridáte priveľa stéviového prášku, jedlo či nápoj zhorkne.

Recept na pečený čaj

Na jednu dávku potrebujeme:

  • 2 kg ovocia

  • 1 kg cukru

  • 2 citróny

  • korenie podľa chuti (klinčeky, škorica, aníz)

  • 2 dcl rumu

Súvisiace:  Záhrada predstavuje úsporu, nie náklady

Časť cukru môžete nahradiť stéviovým práškom, v pomere podľa toho, aký silný koncentrát máte k dispozícii.

Ovocie umyjeme a nakrájame na menšie kúsky. Citróny ošúpeme a tiež nakrájame na kúsky. Vo veľkej nádobe zmiešame ovocie, citróny, škoricu, cukor a rum. Rúru predhrejeme na 220 st.C. Dôkladne premiešanú zmes rovnomerne rozprestrieme do hlbokého pekáča. Dáme do rúry a za občasného premiešania pečieme dovtedy, kým nepustí ovocie šťavu. Asi 30-45 minút. Podľa druhu ovocia. Medzitým si pripravíme poháre. Dobré je opláchnuť ich horúcou vodou, vrátane vrchnákov. Keď ovocie šťavu pustí, horúcu zmes naplníme do pohárov. Zavíčkujeme a obrátime hore dnom na 5-10 minút.

Ak si chcete urobiť z tejto zmesi čaj, tak na pohár čaju jej budete potrebovať asi 3-4 polievkové lyžice.

Poháre vydržia v špajzi až kým ich nezjete a verím, že to bude dosť rýchlo 😉 Ovocie takto dokáže spracovať oveľa rýchlejšie, ako zaváraním a s menšou námahou.

Vyskúšali ste už pečený čaj? A čo tomu hovoríte? Podeľte sa s nami v komentároch.



Podobné príspevky

ostrihaná Katinka
Úroda paradajok je naozaj bohatá
Ak sa niečomu tento rok v našej záhrade mimoriadne...
Čítať ďalej
Nedostať stromky
Chceli sme doplniť stromčeky do záhrady. Do tej novej. Lebo...
Čítať ďalej
diviaky rozryli korene
Keď nie diviaky, tak srny
Divá zver v záhrade dokáže narobiť poriadnu paseku. O...
Čítať ďalej
Mladé vŕby sú krehké
A tým nemyslím statné staré stromy rastúce pri potoku....
Čítať ďalej
džem
Kompóty kam sa pozriete
  Už máte úrodu ovocia pozberanú? A už ste všetko spracovali?...
Čítať ďalej
jahody s mätou
Jahodovo-mätové osvieženie
Ak dávate prednosť pred kupovanými presladenými vraj ovocnými nápojmi z...
Čítať ďalej