Ak si pestujete sami svoju vlastnú zeleninu a nechcete kupovať priesady neznámych druhov zeleniny, je práve prelom januára a februára najlepší čas na vysiatie semien paprík pre tohoročnú úrodu. Semená môžete kúpiť v záhradkárskych predajniach aj v hypermarketoch, ale riskujete, že si kúpite odrodu, ktorá nie je schopná ďalšieho klíčenia, keď si zo zrelých plodov odložíte semená na budúci rok. Najlepšie je vysievať rastliny zo semien z vlastných plodov, ktoré ste si sami dopestovali a ktoré ste nechali dozrieť. My sme tento týždeň vysievali dva druhy paprík.
Semená jabĺčkovej sýtej papriky aj podlhovastej sme zozbierali z najkrajších plodov vlaňajšej úrody. Po vyschnutí boli semienka uložené v suchu a chlade a teraz prišiel ich čas.
Pre výsev používame plastové sadbovače. Vydržia viac rokov, aj keď tentoraz sme dokúpili nové, rozširujeme plochu, na ktorej pestujeme zeleninu, o druhý vyvýšený záhon. Aby sme obmedzili chorobu zvanú padanie klíčiacich rastlín, priateľka použila substrát so supresívnym účinkom. Keďže sadbovače sú malé, aj pri veľkom počte budúcich priesad ho netreba veľa.
Po naplnení sadbovačov zeminou ju trochu utlačila a potom v strede urobila malú jamku. Do každej vložila po tri semená papriky. Pre istotu, aby určite vyklíčila aspoň jedna rastlina. Ak ich vyklíči viacej, najslabšia rastlinka bude odstránená. Vytrhnutie by mohlo porušiť jemné korienky oataných rastlín, takže ich zvykne vystrihnúť malými nožničkami.
Po zakrytí semien substrátom ho treba navlhčiť, ale nepreliať. Ak je vody priveľa, semená nevyklíčia, ale zhnijú. Zavlažovať treba málo, ale častejšie.
Zasiate semená sú potom vložené pod priesvitný kryt. Zabezpečuje prístup svetla, bez ktorého rastliny ani nevyklíčia ani nevyrastú. A pritom udržuje vlhkú mikroklímu, ktorú malé rastlinky potrebujú.
Zasiate papriky majú u nás miesto na parapete okna, otočeného na juh. To zaistí aj svetlo aj teplo. Začiatkom februára majú novozasiate papriky celé okno pre seba, ale postupne k nim pribudnú aj ďalšie druhy zeleniny. Najmä paradajky, baklažány.
Schopnosť vypestovať si vlastné priesady vám dá istý stupeň nezávislosti od trhu, tržnice či obchodných reťazcov. Máte pod kontrolou nie len odrodu a počet rastlín, ale aj chuť a zloženie potravín, ktoré konzumujete. Máte pod kontrolou svoje peniaze a svoje zdravie. Môžete si vypestovať toľko zeleniny, koľko potrebuje celá vaša rodina a nemusíte sa strážiť s rozpočtom, ako je to pri nákupe. Ak nemáte svoju záhradu, môžete zeleninu pestovať aj na balkóne namiesto okresných kvetov. Potraviny dozrievané na slnku sú chutnejšie a zdravšie, ako tie zo supermarketu. Oplatí sa im venovať trochu času, všetko sa vám v budúcnosti vráti.