Príprava na chrípkové obdobie by nemala začať na jeseň, ideálne je, ak na podporu svojej imunity myslíte po celý rok. Pokiaľ ste vlastníkom aspoň malého kúsku pôdy alebo provizórnej záhradky, ste vo výhode. Keď sa budete rozhodovať o tom, aké dary prírody by v nej mali mať svoje miesto, určite si vyberte niektoré z týchto druhov zeleniny. Ich konzumácia významne znižuje riziko ochorení, no mali by sa na vašom tanieri objavovať pravidelne.
Vitamíny sú pre fungovanie ľudského tela nevyhnutné, ale nemôže ich vyprodukovať samo. Preto sa musíte o ich náhradu starať inými spôsobmi. Najjednoduchšie to ide cez stravu. V zime by ste na to mali dať väčší pozor, pretože v chladnejšom počasí sa prirodzene znižuje chuť na zdravé jedlá, v prvom rade na čerstvé ovocie a zeleninu. Prichádzate aj o veľké množstvo vitamínov, ktoré cez leto prijímate zo slnečných lúčov. Ak nevenujete pozornosť náhrade životne dôležitých vitamínov a stopových prvkov, vaša imunita sa oslabí a vaše telo nebude pripravené bojovať proti baktériám, vírusom, budete náchylnejší aj na zmeny nálad.
Kaleráb
Počuli ste už výraz „superpotravina“? To sú tie jedlá, ktoré obsahujú pre telo životne dôležité živiny vo významnom množstve a v ľahko stráviteľnej forme. Túto podmienku spĺňa vo všetkých ohľadoch aj kaleráb. Možno sa vám to bude zdať neuveriteľné, ale jeho obsah vitamínu C je vyšší ako v citrusoch. Svoju odporúčanú dennú potrebu doplníte jednoducho: dáte si 100 gramov surového kalerábu. Z vašej záhrady by kaleráb nemal chýbať ani vtedy, ak máte nedostatok draslíka. Navyše obsahuje aj meď, mangán, fosfor, horčík, vápnik, železo, jód, bielkoviny, folát (biologicky aktívna forma kyseliny listovej), vitamíny B1, B3, B5 a B6 a vitamín E.
Špenát
Špenát hrá veľmi dôležitú úlohu v správnom fungovaní imunitného systému kvôli vysokému obsahu antioxidantov. Ale nezaostáva ani v produkovaní vitamínov. Vo výraznom množstve sa v ňom nachádzajú A, K a C. Okrem toho je bohatý aj na minerály, napríklad železo, horčík, draslík, vápnik, kyselinu listovú. Obsahuje však menej fosforu. Pre kyselinu listovú by mal byť častou súčasťou jedálnička tehotných žien.
Mrkva
Aj mrkva predstavuje slušnú dávku zdravia. V prvom rade obsahuje 110% dennej potreby vitamínu A, veľké množstvo draslíka a vlákninu. Vitamín A hrá dôležitú úlohu vo fungovaní imunitného systému, ako aj v zdraví pokožky a očí. Čo sa vápnika týka, mrkva je medzi zeleninami na prvom mieste. Okrem týchto prvkov dokáže vašu obranyschopnosť podporiť aj vitamínmi E, K, B1, B2, B6 alebo C.
Zemiaky
Táto plodina je ako zdroj cenných vitamínov a minerálnych látok je u nás celkom podceňovaná. Zemiaky sú neodmysliteľnou ingredienciou slovenských jedál, ktoré by sme veru len ťažko spojili s obsahom zdravého jedálnička. Ak zemiaky budete konzumovať správne (ideálne upečené v šupke), svoje zdravie nakopnete takými cennými vitamínmi, ako A, B a C, ale aj množstvom minerálov (draslík, vápnik, železo, fosfor, kyselina listová, zinok). Obsahuje aj vitamín B6, ktorý je zodpovedný za správne fungovanie nervového systému. Keď potrebujete zabojovať so zimnou melanchóliou, okrem vitamínu D alebo B12 konzumujte aj jedlá obsahujúce B6.
Paradajka
Predpokladáme, že pri tomto odseku mnohí nesúhlasne krútia hlavou kvôli tomu, že sme paradajku pridali na zoznam zelenín. Býva predmetom mnohých vášnivých diskusií o tom, či je ovocie alebo zelenina. Váš názor plne rešpektujeme, my teraz chceme upozorniť hlavne na jej blahodarné účinky.
Paradajky sa kedysi nazývali ako „zlaté jablká“. Ak sa na túto prezývku pozrieme v prenesenom slova zmysle, je zaslúžená. Táto zelenina (alebo toto ovocie) je jeden z najväčších pokladov záhrady. Obsahuje vitamíny A, B1, B2 a aj C vo veľkom množstve, ktorý je hviezdou chrípkového obdobia. Je bohatá aj na cenné minerály, akými sú draslík, horčík, vápnik, železo, fosfor, kyselina citrónová, kyselina jablčná atď.
Čierna reďkovka
Často prehliadame jeden z najlepších zimných zdrojov vitamínov, čiernu reďkovku. Pritom je plná vitamínu C, fosforu, vápnika, draslíka, horčíka a železa. Má výnimočné účinky na správnu funkciu pečene a žlčníka, pôsobí antibakteriálne a dokáže zmierniť aj kašeľ. Má tiež vysoký obsah vlákniny, takže podporuje trávenie a pomáha predchádzať zápche a s ňou súvisiacim zdravotným ťažkostiam, ako sú napríklad hemoroidy.
Zdroj fotiek: freepik.com